Descoperirea incredibilă a cercetătorilor care poate schimba istoria umană. Ce se întâmplă, de fapt, în jungla amazoniană

de: Iulia Kelt
11 10. 2023

Puține locuri de pe Pământ sunt atât de curate ca inima Amazonului, de vreme ce vorbim despre mai bine de de 6,7 milioane de kilometri pătrați plini de natură – aparent neatinsă.

Cu toate acestea, aici stau ascunse influențe umane, oricât de greu ar putea să fie de crezut.

Vezi și: Povestea incredibilă a patru frați care au supraviețuit în jungla amazoniană, după ce s-au prăbușit cu avionul. Ce a făcut mama lor, înainte să moară

Cercetarea care ar putea schimba totul

În cadrul unui nou studiu, omul de știință Vinicius Peripato de la Institutul Național de Cercetare Spațială din Brazilia a condus o echipă de cercetători în investigarea semnelor găsite de LIDAR, pe 5.315 kilometri pătrați.

Un fel de sistem radar bazat pe lumină, LIDAR utilizează sincronizarea fulgerelor laser emise de o aeronavă pentru a cerceta prin straturi de frunziș, sol și alte materiale pentru a cartografi variațiile structurilor.

Tehnologia și-a dovedit eficacitatea în îndepărtarea straturilor de vegetație de la tropice în repetate rânduri, dezvăluind așezări ale civilizației Maya ascunse în adâncul Amazonului.

„Am detectat un sat fortificat din sudul Amazonului, situri defensive, altele ceremoniale și structuri megalitice în Scutul Guyanei, dar și situri fluviale din câmpiile inundabile”, raportează echipa de cercetare.

În sudul Amazonului, au fost observate semne ale unui oraș într-o regiune despre care se crede că a fost cândva adăpostul a zeci de mii de oameni, conectați prin rețele de drumuri care rivalizau cu cele din Europa clasică.

În sud-vest, cercetătorii au descoperit motive geometrice ciudate făcute din pământ, departe de orice drum.

Vezi și: Se defrișează masiv: care sunt cifrele îngrijorătoare

Oamenii ar fi trăit, la un moment dat, în jungla amazoniană

Extrapolând răspândirea potențialelor lucrări de pământ pe întregul Amazon, undeva între 10.000 și 24.000 de structuri ar putea încă sta ascunse de secole întregi.

Asta sugerează că peste 90% din istoria umană a Amazonului nu a fost încă descoperită, cu atât mai puțin analizată.

Urmele acestei societăți străvechi înfloritoare pot rămâne încă în structura ecosistemului Amazonului.

Peripato și echipa sa au măsurat apariția și abundența a 79 de specii de copaci domestici pe aproape 1.700 de petice de pădure, inclusiv o serie de situri aproape de lucrări de terasamente descoperite.

Dintre aceste specii de floră, mai puțin de jumătate erau mai comune în apropierea locurilor de ocupație antică, de exemplu nucul de Brazilia (Bertholletia excelsa).

În total, apariția sau abundența a 53 din cele 79 de specii a fost într-un fel asociată cu prezența umană.

Spre deosebire de sălbăticia clasică, Amazonul ar putea fi mai mult o grădină controlată, la un moment dat, de om, lăsată acum la voia întâmplării.

Vezi și: Motivul pentru care arde pădurea Amazoniană. CNN a lansat această ipoteză îngrijorătoare